מודל סאטיר מציג תפיסה מערכתית הוליסטית של האדם, של העולם ושל תהליך השינוי. המודל נשען על הנחות הומניסטיות לפיהן בני האדם הם בעלי ערך. עליהם למצוא את האוצר האישי והיחודי שלהם כדי להעצים את תחושת הערך העצמי שלהם . המודל מציע גישה אינטגרטיבית החוקרת באופן מערכתי את נפש האדם. בבסיס המודל אמונה עמוקה ביכולת האדם להשתנות, והאמונה שלכולנו יש את המשאבים הפנימיים הנחוצים כדי להתמודד בהצלחה, להתפתח ולגדול. תפקיד המטפל הוא לעזור למטופל לגלות משאבים אלו בעצמו. מטופלים מגיעים לטיפול פעמים רבות כשהם בחוויה הישרדותית. המטפל רואה ומתקף חוויה זו וביחד עם זאת מחזיק את התקווה גם במצבי תסכול קשים, ומושיט יד לעזור למטופלים להתחבר באופן חוויתי למשאבים ולכוחות החיים שלהם. הטיפול לפי מודל סאטיר מוגדר כתהליך של טרנספורמציה מאנרגית הישרדות לאנרגית חיים. עולמו הפנימי של האדם נתפס כמערכת הבנויה מרבדים שונים הנמצאים ביחסי תלות הדדיים, ללא סדר היררכי. אחת ממטרות-העל בטיפול היא להביא ליחסים הרמוניים בין הרבדים. בשפת המודל חוויה הרמונית זו נקראת "תואמות". המודל מציע אינטגרציה מעמיקה של תהליכים תוך אישיים ובין אישיים וניתן לישמו בטיפולים פרטניים , זוגיים ומשפחתיים וגם ביעוץ למערכות ארגוניות שונות. הטיפול לפי מודל זה הוא חוויתי וממוקד לקראת שינוי. קיים דגש מרכזי על הקשר האותנטי שנוצר בין המטפל לבין המטופל , קשר שנעשה דרך החיבור לאנרגית חיים. וירג'יניה סאטיר החלה ליצור מודל זה בשלב מאוחר של חייה. פיתוחו נמצא בתהליך מתמיד של העמקה והרחבה על ידי דור ההמשך שלה שהבולט ביניהם הוא ד"ר ג'ון בנמן . ד"ר בנמן העניק למודל את השם STST – Satir Transformational Systemic Therapy במודל באים לידי ביטוי החשיבה החיובית והעוצמה החוויתית שאפיינו את עבודתה של סאטיר והוא מכוון לקראת העצמה של הפרט,המשפחות והקהילה. אחת ההגדרות של חזון המודל היא: שלום בין אדם לבין עצמו, שלום עם האחר ושלום בקהילה הרחבה. "Peace within, Peace between, Peace among" המודל מעורר סקרנות בין אנשי הטיפול ובהשראתו מוקמים מרכזי סאטיר ברחבי העולם, ארה"ב, קנדה, סלובקיה, גרמניה, סין, הונגקונג,טיוואן, תאילנד, קוריאה, אוסטרליה, ניוזילנד, טורקיה ועוד. ארגון סאטיר העולמי נקרא SATIR GLOBAL . ארגון זה הוקם כדי להמשיך ולפתח את מורשתה של וירג'יניה סאטיר ברחבי העולם ובעיקר את חזונה להיטיב עם האנושות לקראת תהליכי השלמה וקבלה של בני האדם זה את האחר.
לקריאה נוספת על המודל לחץ כאן
להלן רשימת קריאה:
- The New Peoplemaking (1988) by Virginia Satir. . Science and behavior Books, Inc. Palo Alto
- The Satir Model: Family Therapy, and beyond (1991) by Virginia Satir, John Banmen,; Jane Gerber; and Maria Gamori;; Science and behavior Books, Inc. Palo Alto, CA.Application of the Satir Growth Model.
- (2006) Ed. By John Banmen. Published by Avanta: The Virginia Satir Network פרק המבוא Systemic Therapy.(2008) Editted by John Banmen. Science and behavior Books, Inc. Palo Alto